2020-12-30 08:06:48• hírek • Bede Emőke

Csütörtökön még el lehet vinni bevizsgáltatni a disznóhúst

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

Amennyiben mostanában vágna sertést, jobb lesz, ha nem halogatja tovább, ugyanis a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság tájékoztatása szerint a szilveszter ideje alatt trichinella-vizsgálatot sem lehet majd végezni.

December 31-én 8 és 14 óra között Szatmárnémetiben, a Nagy- és Kispiacon, illetve a Szamos-piacon lehet bevizsgáltatni a mintát, illetve Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban is a piacokon várják a gazdákat, január 1-e és 3-a között azonban az igazgatóság kirendeltségeit zárva tartanak, így teszt elvégzésére sincs lehetőség. Annak tehát, aki még csütörtökön élne e lehetőséggel, érdemes tudnia az alábbiakat: a vizsgálat elvégzéséhez a tulajdonosnak/kérelmezőnek az állat rekeszizmából kell mintát vinni, illetve kéznél kell legyen személyi igazolványa, a sertés füljelzője, valamint az analízis 24,99 lejes ellenértéke.


December első felében egyébként 14 olyan sertésmintát is kapott a hatóság, melyről kiderült, hogy hordozza a betegséget okozó fonálférget. Turcon hat fertőzéses esetre, Szatmárudvariban kettőre derült fény, Szatmárnémetiben, Kakszentmártonban, Szamosdarán, Ráksán és Középhomoródon pedig egy-egy mintában mutatták ki a kórokozót. A fertőzött húst a hatóság lefoglalta és megsemmisítette, azon gazdákat pedig, akik a sertéseket korábban bejegyeztették az országos adatbázisba, az igazgatóság kártalanítani fogja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: